Kan blomkål planteras i skuggan?

Innehåll


Tillsammans med vitkål planterar trädgårdsmästare ofta blomkål. Huruvida hon älskar skuggan eller solen är en brinnande fråga. Kulturen betraktas som ljusälskande, men skuggtolerant. Det växer bättre i soliga områden. Skuggning hindrar dess utveckling.

Blomkålschef

Sol eller skugga?

Många slutar odla blomkål eftersom de inte får den skörd de behöver. Kultur betraktas som fräck och kräver ökad uppmärksamhet. Huvudproblemet är huvudenas löshet.

Blomkål behöver fruktbar jord, riklig vattning och sol för att frodas.

Att plantera en grönsak i skuggan är inte önskvärt, men om de soliga områdena redan är upptagna kan du göra det. Blomkål är inte lika krävande för belysning som tomater eller meloner. Det tillhör skuggtoleranta växter. Med andra ord växer den i skuggan, men utvecklas långsammare.

Hur man planterar blomkål för att få en bra skörd:

  • Föredra ett öppet område.
  • Applicera gödselmedel.
  • Se till att kalk sur jord.

Kulturen växer inte bra i sur jord, binder inte huvuden. En brist på utbyte är ofta associerad med brist på bor och molybden. För att stimulera äggstockarna matas odlade växter med Boroplus, Gumat + 7, Fertika Lux eller analoger.

Växande blomkål

Den subtilitet som växer

De flesta trädgårdsmästare odlar blomkål genom plantor. Detta gör det möjligt att skörda en tidig skörd. Men det kan också sås utomhus. Händelsen är planerad till början av maj. Fröet sås i täta rader i solen. 2 veckor efter grodd, fördelas plantorna mellan hålen.

För att kål ska kunna fötas måste du överväga några finesser:

  • Valet av sort. Var uppmärksam på var sorten föds upp. Om det är i söder, är det mycket troligt att han inte kommer att binda huvuden i mittfältet. Föredra beprövade sorter som Garanti, Skywalker, Koza-Dereza, Fremont, Françoise.
  • Bra föregångare. Det rekommenderas att plantera kål i ett område där morötter, gurkor eller i extrema fall tomater och lök tidigare har odlats. Alla kruciferösa växter anses vara dåliga föregångare.
  • Toppdressing. Blomkål måste matas minst en gång per säsong. För detta används organiska gödningsmedel och biologiska beredningar: "Profi-Fan", "Boroplus", nässlorinfusion, kycklinggödsellösning.
  • Riklig vattning. Kål är mycket fuktighetsälskande. Därför bör den vattnas regelbundet (1-2 gånger i veckan) och spara inget vatten. Det är optimalt att använda sedimenterat varmt vatten. Det hälls i hål med höga sidor. När all fukt absorberas upprepas vattningen.
  • Skydd av kålhuvuden. Så att de växande kålhuvudena inte mörknar och inte försämras från regn och sol, är de täckta med blad. Du kan fästa de stora bladen med en klädnypa eller bryta och lägga ett stort kålblad ovanpå.
  • Skörd. Skörda kålen när huvuden ökar. Vanligtvis sker masssamlingen i slutet av augusti. Men det händer också att i slutet av sommaren är huvuden fortfarande små. I det här fallet får de mogna i september och ibland oktober. Frost är inte hemskt för en vuxen växt.

Växta ringblommor runt kålplåstret. De kommer att skrämma bort skadedjur - korsformad loppbagge och vitkalbagge. Strö kålbladen med aska för att förhindra sniglar.

Med vederbörlig uppmärksamhet åt markberikning, toppdressing och vattning kan blomkål odlas i skuggan. Gräva upp jorden med sand, biohumus, torv, aska. Plantera plantorna 50 cm från varandra. På den 10: e dagen, mata med en lösning av droppningar, efter ytterligare 2 veckor - med örtinfusion. När 10–12 löv bildas, sprayar bladen med blommgödsel eller borberedningar.Vattna kålen regelbundet och rikligt. En rik skörd kommer inte att vänta!

Lägg till en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.

Blommor

Träd

Grönsaker