Hur klämmer man ficus (Benjamin, gummiaktig) korrekt?

Innehåll


I en blomsterbutik rekommenderas shoppare ofta att "nypa ficusen regelbundet." Men hur klämmer man en ficus korrekt och varför behövs den? Vi föreslår att du räknar ut det.

Grenad ficus

Varför nypa ficus?

Ficuses är ett släkte av växter i Mulberry-familjen. De kom till oss från tropikerna och subtroperna. I sitt hemland betraktas de som parasitväxter. Ficus börjar sina liv som epifyter och sätter sig på andra träd. Gradvis förenar "ogräset" allt med sina rötter. I slutändan dör forofyten på vilken den växer.

Under inomhusförhållanden är ficuses inte så aktiva - de växer långsamt och når inte en stor höjd. Endast erfarna blomsterhandlare lyckas växa ett spritt fluffigt träd så högt som en människa. Delvis nypning hjälper till med detta. De behövs för följande ändamål:

 • att stimulera förgrening;
 • för att stoppa tillväxten i höjd;
 • att upprätthålla en given form;
 • för hälsa och föryngring.

Ficuses i krukor

Vilka ficuses behöver inte knäppas?

Ett stort problem med alla ficuses är förlusten av dekorativt utseende på grund av att de nedre bladen faller. Även om förgreningen är genetiskt inneboende i växten, "grenarna och stammen" gradvis "skalla". Dessutom växer trädskott ofta i slumpmässig ordning, stör varandra, hänger ner, skapar en skugga. Utan att forma förfaranden riskerar även en vacker växt att förvandlas till något smärtsamt och oattraktivt på några år.

Klämning och beskärning rekommenderas för alla typer av ficus.

Ficus efter nypning

Hur klämmer jag på rätt sätt?

Ficus gillar det verkligen inte när hans läge ändras. Han kan släppa alla bladverk på en gång. Klämning är dock inte särskilt stressande när det görs korrekt:

 1. Kombinera inte transplantation och nypning. Mellan en och den andra proceduren måste du ta en paus på 2 veckor.
 2. Använd ett desinficerat vass instrument - sax, beskärningsax, nippor. På unga och mjuka skott kan tillväxtpunkten klämmas av med fingrarna.
 3. Utför operationen inom den rekommenderade tidsramen.
 4. Försörja anläggningen med god omsorg för snabb återhämtning.

Ficus i en kruka

Ålder och tidpunkt

Det är bättre att inte missa ett ögonblick och börja klämma i trädet exakt när du behöver det för att delas i två. Annars kommer det att växa ut och toppen måste avskäras. Efter att ha klippt styva skott, kvarstår hampa, och knopparna på dem har ingen bråttom att blomstra.

Med hjälp av plockning bildas övervägande unga växter 1–3 år gamla.

Den bästa tiden att knipa ficus är tidigt på våren. Runt slutet av februari - mars vaknar växter upp ur viloläge och börjar bilda unga skott. Genom att klämma tillväxtpunkterna just nu är det mer troligt att du får starka sidoskott. Men du kan utföra operationen senare - fram till början av vintern.

Under vintermånaderna är det inte önskvärt att bilda en ficus: den är i vilande tillstånd. Nypning i det här fallet fungerar inte eller skotten blir smärtsamma och svaga.

Steg-för-steg-instruktion

Innan du klämmer fast på ficusen bör du vara uppmärksam på den övre knoppens tillväxtriktning. Sidoskottet kommer att utvecklas i denna riktning.

Det finns flera finesser att klämma en grön växt. För att inte bli fel och göra allt rätt, använd instruktionerna.

Ficus beskärningsplan

Så här klämmer du en ficus steg för steg:

 1. Undersök växten för att se till att den är frisk och växer aktivt.
 2. Plocka upp den längsta skjutningen.
 3. Hitta knopparna på den och se i vilken riktning de växer.
 4. Om riktningen på den översta knoppen passar dig (en sidoskott bildas av den), ta bort den del av växten som är högre.

Det är bekvämare att klämma med ett verktyg. Men om groden som ska tas bort är mjuk och tunn kan du klämma den med fingrarna.

Lämna inte en lång stubbe. Skjutet kläms precis ovanför njurarna.

Ficussår behandlas inte med någonting. Växten utsöndrar mjölk, som liknar maskrosap, vilket främjar snabb läkning av skadade vävnader. Torka av det klämda området med en fuktig trasa för att stoppa vätskesömningen.

Ficusjuice är giftig och skarp. Det är viktigt att inte låta den komma i kontakt med hud, slemhinnor, kläder eller möbler. Om du sätter den skurna groddan på bordet riskerar du att få en fläck som inte kommer att tvättas bort.

Ytterligare vård

För en snabb återhämtning behöver anläggningen god belysning och upprätthålla temperaturen från +25 till +27 grader. Det måste också vattnas och sprayas regelbundet. Luftfuktigheten ska vara hög men inte överdriven.

En månad efter bildningen av ficusen måste du mata den med flytande mineralgödsel för dekorativa lövväxter eller annat kväve.

Först kommer internoderna på sidoskotten att vara korta och bladen blir små. Du bör inte oroa dig för det här. Gradvis sträcker sig internoderna. Det är sant att de nedre bladen kommer att förbli små. Detta är normen. Efterföljande blad växer till en standardstorlek.

Ficus Benjamin i form av ett träd

Funktioner för bildandet av olika ficuses

Klämning är en mild, mild metod för växtbildning. När det gäller ficuses är det omöjligt att göra med nypa ensam.

För att ge ficusen ett vackert dekorativt utseende, klipps det regelbundet. På våren klipps torra grenar, liksom grenar som har vuxit på fel plats.

I själva verket kan ficus ges vilken form som helst:

 • buske;
 • stam;
 • bonsai;
 • trött;
 • staket;
 • spiral;
 • gratis (träd).

Ett träd med en väv i nedre delen ser väldigt snygg ut. För att göra detta planteras flera unga växter i en kruka, sidogrenarna skärs, sammanflätas och fixeras. De växer snart tillsammans.

För att bilda en ficus är det inte nödvändigt att använda scheman. Du kan ge fantasin fritt tyg. Det viktigaste är att komma ihåg tre regler:

 1. Stammen måste vara tillräckligt stark.
 2. Sidogrenarna ska inte luta växten.
 3. Övergrening är också dåligt.

Först och främst måste ficus vara fast och väl upplyst. Bärs bort genom nypning riskerar du att få en växt med en förtjockad krona, som lider av brist på ljus och luft. Detta kan leda till lövfall eller svampsjukdom.

Ficus Benjamin variegated

Ficus Benjamin

Den mest populära medlemmen av släktet. I naturen växer den upp till 20 m höjd, bildar många antennrötter, som skapar ytterligare stöd och bildar ett flerstammat banyanträd. Växtens blad är läderiga, glänsande på korta bladblommor. Skiftande former av Benjamin's ficus finns ofta. De behöver ljus belysning för att deras ljusa färger ska visas.

Under de första fyra åren utvecklas växten snabbt. Det kännetecknas av oberoende förgrening. Emellertid växer grenarna på ett kaotiskt sätt, växer snabbt ut och lutar.

Ficus Benjamen är ofta "klippt". Nypningen utförs för att bibehålla den givna formen av busken.

Ficusgummi

Denna art kännetecknas av en mörkgrön färg på bladen. De är stora, täta, som om de är täckta med en vaxfilm. Ficusgummi innehåller 15% gummi i bagageutrymmet. I Indien odlas "levande" hängbroar från den.

I naturlig livsmiljö når växten en höjd av 40 m, hemma kan den lätt växa till taket (högst 10 m). Den sträcker sig snabbt uppåt och har ingen bråttom att ge sidoskott.

Nypa gummificus så att den buskar och inte växer i en stam. Den första nypningen görs när den optimala höjden uppnås (70–80 cm). Efter att ha tagit bort toppen av huvudet upphör det att sträcka sig uppåt och växer till sidorna.

Att bilda en ficus är mycket intressant.Det bildar skott där det behövs. Med hjälp av klämning och trimning kan växten ges den mest invecklade formen. Dessa är dock inte de enda metoderna. Förgrening kan uppnås genom att fixera spetsen vid basen av stammen, med hjälp av kerbovka (försvagning av rotnäring av den önskade njuren), cytokininer (speciella hormoner). Var inte rädd att arbeta med ficus. Dess magnifika utsikt är helt i dina händer!

Lägg till en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.

Blommor

Träd

Grönsaker