Hemligheter för att växa bonsai dvärgträd hemma

Innehåll


De senaste årens hobbyer av trädgårdsmästare kan säkert hänföras till odlingen av bonsai-träd - fantastiskt i skönhet, men väldigt lunefulla och krävande växter. Skötsel av dem bör vara av hög kvalitet och regelbundet, bara i detta fall kommer en miniatyrrepresentant för den arboreala faunaen att glädja dig med skönheten i stammens krökningar, kraften i spridande grenar och det slående gröna bladverket.

Bonsai träd

Kort beskrivning

Konsten att odla dvärgträd kom till oss från det avlägsna Japan, och det är fullt möjligt att förstå dess grunder hemma.

Ofta i form av bonsai kan du hitta följande växter:

 • myrten;
 • buxbom;
 • oliver;
 • ceder;
 • Granat;
 • tall;
 • alm;
 • ek.

För att skapa en unik igenkännbar komposition, som kommer att bli "höjdpunkten" i interiören, används inte bara själva trädet utan också behållaren i vilken det växer, så dess val måste också tillgodoses ansvarsfullt.

Dessutom är växten en miniatyrkopia av ett "riktigt" träd, som liknar dess högre följeslagare.

Enligt deras storlek delas bonsai in i flera sorter:

 • miniatyr (höjd från 5 till 15 cm);
 • liten (upp till 30 cm);
 • medium (30-60 cm);
 • stor (från 60 till 120 cm).

De flesta blommodlare är intresserade av de två första grupperna, därför förvärvar de träd med små nålar eller löv för sig själva: buksbom, cypress, myrtle.

Villkor

Som regel är träden som används för odling vana vid det varma klimatet i deras hemland, men praxis av inhemska blomsterodlare visar att i en vanlig lägenhet kan optimala förhållanden för sådana växter skapas. I form av en tabell presenterar vi en beskrivning av de viktigaste faktorerna som är viktiga för odling av bonsai-dvärgträd.

Faktoren kort beskrivning av
TemperaturFör att växterna ska känna sig bekväma är rumstemperatur på sommaren lämplig. Det viktigaste är att ge frisk luft till krukorna. På vintern placeras bonsai i ett svalt rum, termometern bör inte visa mer än + 15 ° C, för detta tas blommor ofta ut till den glaserade balkongen.
BelysningDenna faktor beror på de förhållanden som växten växer i naturen. För bonsai är det bäst att hitta en plats på västra eller östra sidan av lägenheten. Det genomsnittliga dagsljuset är 12 timmar, så under hösten och vintern måste det förlängas med speciella lampor.
Organisering av vattningDet beror till stor del på typen av växt. Den grundläggande regeln som fungerar för alla är att det är bättre att vattna i små portioner, men ofta tillräckligt för att inte låta lerkoman torka ut. Vattendragning är skadligt, det kan leda till ruttnande av rötter.

Bland kraven är också luftfuktighet, för att öka vilket trädet regelbundet bör sprayas med en sprayflaska. Och det gröna husdjuret måste skyddas noggrant från drag.

Råd

Potten med miniträdet ska vändas var 10-14 dag så att grenarna och bladen inte når ut till solen och kronan ser snygg ut.

Bonsai jord

Markval

När man odlar bonsai från utsäde är det mycket viktigt att välja rätt jord, vilket beror på den specifika växttypen.

För de flesta dvärgträd är denna blandning optimal:

 • trädgårdsmark (3 delar);
 • grov sand (1 del);
 • torv (del 1).

För tall är kalcinerad sand bäst. Det är också bekvämt att använda en specialiserad bonsai-blandning - akadama.

Bonsai-potten är särskilt viktig. Det bästa alternativet anses vara lera, grunt, men brett. Inte bara utseendet är viktigt: behållaren måste nödvändigtvis ha ett dräneringshål och ett lager expanderad lera eller små stenar i botten.

Råd

Du kan skydda växter från överdriven förångning av vätska genom att plantera mossa som ett toppskikt. Det kommer också att bidra till att skapa en intressant komposition.

Bonsai träd vård

Hur man planterar?

Det enklaste sättet att bli ägare till en bonsai är att köpa den i en specialaffär och börja grooming. Men det är mycket mer intressant att plantera det själv, till exempel från frön.

Det är ännu enklare att odla en bonsai från en planta på hösten, för detta grävs den utvalda växten helt enkelt med en jordklump i skogen, varefter rötterna skärs (deras längd ska vara cirka 10 cm) och alla grenar. Som ett resultat återstår bara horisontella processer. Detta är det framtida bonsaiträdet.

Råd

Planteringen bör inte vara högst 10-15 cm.

Växten planteras i en liten kruka, vattnas och tas ut till balkongen, där den placeras så att direkt solljus inte når den. Under vintern kommer plantan att slå rot och börja växa med den första varma våren.

Bonsai från frö

Växer från frön

Ett annat roligt sätt att få ett hemlagat miniträd är att växa från frön. Svart furu är bäst för detta ändamål, men andra alternativ kan användas. Det är viktigt att välja frön korrekt, de måste vara färska.

Du måste agera enligt följande algoritm.

 1. Packa in frönna med en fuktig trasa och placera dem i kylen, i ett friskt område. Håll fröet under sådana förhållanden i 2-3 månader och se till att vävnaden behåller fukt.
 2. Ta bort frön från kylan och placera dem i rumstemperaturvatten i 6 timmar.
 3. Placera fröet i en plastpåse och låt stå i tre dagar vid rumstemperatur.
 4. Lämpliga frön sväller sedan - de placeras i förberedd jord, i urtag upp till 2 cm, ströda med sand på toppen. Osvunna tomma frön måste kastas.
 5. För att inte skada frön är det bättre att ersätta vattning med skonsam sprutning från en sprayflaska.

Vidare återstår det bara att vänta på utseendet på de första skotten. I detta fall kommer naturligtvis processen att växa ett träd att dra på i många år, men ägaren kan stolt meddela att han skapat en unik levande skapelse på egen hand.

Bevattna ett miniatyrträd

Organisering av vattning

Det är viktigt att inte bara plantera anläggningen korrekt, utan också att ta hand om den enligt alla regler - och för det första handlar det om vattning. På sommaren bör bonsaijord fuktas 1-2 gånger i veckan, på våren och hösten - 1 gång, när jorden torkar. På vintern - 1-2 gånger i månaden, beroende på temperaturen. Barrträd vattnas ungefär en gång i veckan under vintermånaderna när de fortsätter att växa. Vattning är noggrann, mängden vatten är liten, det är bättre att fylla på och vattna igen efter ett par dagar än att tillåta vattning av marken.

Den bästa vattningsmetoden är nedsänkning.

 1. En kruka med ett dvärgträd placeras i en behållare i vilken en sedimenterad vätska hälls i rumstemperatur.
 2. På grund av dräneringshålet tränger fukt in i växternas rötter och fuktar jorden.
 3. Efter 30-40 minuter tas bonsai ur behållaren och placeras på sin vanliga plats.

Råd

Vissa hygrofila arter, såsom myrcypress, kan lämnas i behållaren i ett par timmar.

Förutom vattning bör miniatyrträd sprayas. Detta görs dagligen och hjälper till att skapa ett bekvämt mikroklimat för växter.

Beskärning och formning av kronan

Ett mycket viktigt steg i odling av bonsai, som gör att du kan få exakt ett konstverk och inte bara ett oattraktivt litet träd. Den bästa tiden för det är vår-sommaren. För vissa träd (till exempel lönn och björkar) är denna procedur optimal i november.

Beskärning görs så här.

 • För att förhindra trädets tillväxt uppåt skärs skottet under knoppen i sned riktning. Men om skottet är svagt måste det klippas rakt, ovanför knoppen.
 • När sidogrenarna bildas bör du börja bilda kronan - ta bort överskottsgrenar som förhindrar att trädet ger den önskade formen, såväl som torr eller drabbad av sjukdom.
 • Det svåraste är att uppnå en förtjockning av bagagerummet - för detta ändamål är det viktigt att bevara grenarna som finns på bagagerummet. Du måste försöka lämna så många skott som möjligt här, vilket kommer att ha en positiv effekt på förtjockningen.
 • Kronan behöver tunnas ut, då ser den snygg ut. Detta underlättas genom att klämma på tillväxtpunkterna.

Råd

Kronan ska formas med konstnärlig smak så att stammen och grenarna syns i det gröna bladverket, men tomrummen är oönskade.

Topdressing av tall i en skål

Organisering av utfodring

För att bonsai ska trivas bör växten matas med standard inomhusväxtmineralkomplex, men i en låg koncentration. Under den varma säsongen bör gödsling vara minst en gång i månaden, på vintern stannar utfodringen.

Foderplanen ser ut så här:

 1. på våren får växter kväve-fosforblandningar, sådant gödselmedel appliceras var 30: e dag fram till juli;
 2. från juli till september - ett avbrott i utfodring;
 3. Oktober november är tiden för kaliumgödsling.

Råd

Om bonsai blommar och är fruktbart, är det oerhört viktigt att säkerställa att trädet får fosfor. Dock bör gödselmedel ges i mycket små mängder för att hjälpa till att innehålla växttillväxt och hålla växten mindre.

För att organisera utfodring kan du använda den här metoden:

 • Lös upp 2 g gödselmedel i 1 liter vatten;
 • placera en bonsai-kruka i en behållare med den resulterande lösningen;
 • vänta tills fukt absorberas;
 • ta bort potten.

Metoden är enkel och bekväm i första hand genom att den undviker införandet av en överdriven mängd mineraler.

Sammansättning med bonsai

Tips från erfarna blomsterhandlare

För att framgångsrikt odla bonsai hemma, bör du följa några riktlinjer.

 • Att plantera en växt i en större kruka än den behöver hjälper till att bilda en stark stam.
 • Varje vår måste bonsai transplanteras, medan de extra rötterna måste tas bort. Det första året efter plantering störs inte växten, från det andra till det åttonde - det transplanteras årligen (det rekommenderas att göra detta i april). Äldre träd transplanteras efter ett år. Under denna procedur bör du noggrant undersöka rotsystemet, ta bort sjuka och torkade rötter.
 • Två dagar innan den föreslagna transplantationen, bör du sluta vattna blomman, och själva förfarandet bör genomföras snabbt, eftersom trädens rötter inte gillar ljus och ren luft.
 • För att vattna bonsai bör du använda en förutbestämd vätska vid rumstemperatur.

Dessa är hemligheterna för att ta hand om Banzai-trädet som givits av erfarna odlare. Ingenting komplicerat - men det är oerhört viktigt att vara uppmärksam på växten, glöm inte att vattna. Om du tillåter ett drag på "husdjuret" eller vattna det med kallt kranvatten, kommer bladen att börja bli gula och falla av.

Att odla bonsai-dvärgträd är hårt arbete, men det låter dig visa dina kreativa färdigheter och skapa ett riktigt konstverk.

Lägg till en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.

Blommor

Träd

Grönsaker