Vad tycker floxer - skugga eller sol?

Innehåll


Att plantera flox i skuggan eller i solen beror på flera faktorer samtidigt. Vid arrangemang tar klubbar hänsyn till andra växter och planterar kompatibilitet. Mångfalden av själva floxen spelar också en roll - till exempel rekommenderas sorter med röda och röda kronblad att odlas i partiell nyans för att förlänga blomningen och bevara färgens ljusstyrka.

Årlig flox

Plats för plantering av årlig flox

Den årliga sorten representeras av Drummond phlox. Blommorna fick sin titel för att hedra sin upptäckare, som en gång förde denna anläggning till europeiska länder. Beroende på sorten kan kronbladens färg vara väldigt varierande. Höjden på dessa växter är bara 25-30 cm.

Vid tidpunkten för blomningen visas små blommor på pedunklerna, samlade i corymbose eller umbellate blomställningar. Fördelen med den här arten är dess opretentiöshet: blommor tar lätt upp både den brinnande solen och skuggningen.

Ettåriga planteras:

  • längs spåren;
  • på de alpina bilderna;
  • i mixborders.

Blomningen börjar i juni och fortsätter tills frost. Blommande blommor avger en ljus aroma.

Det enda stället där du inte ska plantera en växt är på norra sidan av huset eller staketet. I full skugga ser blomställningarna stuntade och bleknade. Drummond flox kommer att trivas i sol och delvis skugga.

Flerårig flox

Förhållanden för växande flerårig flod

Platsen för plantering av fleråriga arter bör väljas mer noggrant, eftersom de måste "sitta" på en plats i flera år. Baserat på de naturliga odlingsförhållandena, kräver dessa växter ett överflöd av fukt och sol med skugga på middagstid.

Vid odling i djup skugga med flox uppstår olika problem:

  • skott är starkt sträckta;
  • stjälkar kan böjas och söker tillgång till ljus;
  • sannolikheten för skador av mjölk med mjölk ökar.

Blommor älskar skuggan av låga buskar eller sällsynta träd som skyddar dem mot värmen. Högre planteringar, som ligger i närheten, tillåter inte jorden att torka ut för mycket, på en sådan plats växer fuktälskande flox bra.

Phlox subulera i skuggan

Phlox subulat

Phlox subulate är en speciell växt som tillhör den krypande arten. Det planteras var för sig och i gruppplantningar.

Stauder är lämpliga grannar:

  • krokusar;
  • citrondoftande timjan;
  • saxifrage.

Markomslagets blomning varar ungefär en månad från och med det andra decenniet i maj. Matning och ordentlig vård hjälper till att bromsa blommans vissnande. Denna art är inte rädd för den ljusa solen, så den kan planteras i ett väl upplyst område. Stagnation av vatten vid rötter av en marköverföringsväxt är oacceptabelt.

Phlox paniculata

Phlox paniculata

Denna art finns oftast i blomsterbädden hos ryska trädgårdsmästare. Blommorna av phlox paniculata kan ha mycket olika färger. Blommande varar hela sommaren. Anläggningen kan ersättas när man skapar en klubb och som en trottoarkant.

Blommorna tål den brännande solen och den lilla skuggan väl. Blomningskvaliteten försämras inte i båda fallen.

När man väljer en planteringsplats bör man komma ihåg att detta är en högväxt (når en höjd av 1,2 m), som behöver måttlig vattning och dränerad jord. I gemensamma planteringar placeras denna art i bakgrunden. Buskar lockar bin och andra pollinerare till sajten.

Fläckig flox (äng, pyramidal)

Fläckig flox (äng, pyramidal)

I utseende liknar den här växten paniculata phlox; den kan särskiljas under blomningen av pyramidformen på blommorna och en mörkröd fläck i mitten av varje blomma.

För att plantera en perenn bör du välja områden med lös, bördig och fuktig jord.

Fläckig flox tolererar tät skugga sämre än andra arter; under sådana förhållanden påverkas växten ofta av pulverformig mögel. På platsen tilldelas en solig eller lätt skuggad plats för den.

Phlox sprids ut

Phlox sprids ut

Denna anläggning har en kompakt storlek (höjd - 20-50 cm). Blombladet är oftast blåaktigt. En perenn kräver inte jordens sammansättning, växer bra även på stenig jord i stenar och på alpina kullar.

Med brist på solljus förlorar växternas blommor sin ljusstyrka i färg, blir obemärkt, blommorna bildas lösa. I all sin härlighet manifesteras flodigt flod i solen och i delvis skugga.

Valet av var man ska plantera blommor bör alltid bestämmas av deras krav på odlingsförhållanden. Lätt skuggade områden är bäst lämpade för flox. I det här fallet kommer kronbladen inte att blekna, växterna kommer att förbli friska, deras utseende kommer att motsvara sorts egenskaper.

Lägg till en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.

Blommor

Träd

Grönsaker